Lantionpohjan fysioterapia

Lantionpohjan fysioterapia kohdistuu nimensä mukaisesti lantion alueeseen ja sen toimintahäiriöiden kuntoutukseen. Sen tavoitteena on hoitaa ja ennaltaehkäistä erilaisia lantionpohjan lihaksiston toimintahäiriöitä sekä kuntouttaa niitä. Terapia koostuu lantionpohjan lihashallinnan harjoittelusta, elektroistimulaatiohoidoista sekä ohjauksesta ja neuvonnasta.


Terve lantionpohjan lihaksisto toimii tukena vatsaontelon sisäelimille, kuten virtsarakolle ja -putkelle, emättimelle sekä peräsuolelle. Lihaksisto säätelee virtsaamis- ja ulostamistoimintoja supistumisen ja rentoutumisen kautta. Lantionpohjan lihakset ovat siis jatkuvasti aktiivisessa tilassa.

Raskaus, synnytys, ylipaino ja ikääntyminen ovat suurimmat riskitekijät lantionpohjan ongelmille. Myös tupakointi ja liikunnallinen inaktiivisuus sekä lantion alueen leikkaukset, neurologiset sairaudet ja selkäkivut ovat myös riskitekijöitä lantionpohjan toimintahäiriöille.

Yleisimpiä lantionpohjan vaivoja ovat mm. vitsan- ja ulosteenpidätyskyvyn ongelmat, emättimen laskeumat, seksuaalitoiminnon häiriöt ja lantionpohjan kiputilat.

Noin kolmasosalla aikuisikäisistä naisista esiintyy lantionpohjan ongelmia. Naisten yleisin vaiva on virtsainkontinessi (virtsankarkailu) ja miehet hakeutuvat kuntoutukseen erilaisten eturauhastoimenpiteiden jälkeen tulevien ongelmien vuoksi.

Lantionpohjan lihaksiston harjoittaminen vaikuttaa myös positiivisesti naisen ja miehen seksuaalitoimintoihin, koska lihaksisto säätelee seksuaalisia tuntemuksia. Myös keskivartalon ryhti ja tuki ovat myös riippuvaiset lantionpohjan lihaksiston kunnosta.


Meillä Keskustan fysioterapiassa on käytössä EMG-biopalautelaite, jolla voidaan mitata lantionpohjan lihaksiston aktiivisuus ja voimantuotto sekä kuntouttaa lantionpohjan lihaksia. Laite helpottaa myös kuntoutuksen ja sen edistymisen seurantaa.